Ohcet po stari šegi

Duhovnik Dragotin Ferdinand Ripšl (1820–1887) je prekrižaril Slovenijo in pisal vzorne župnijske kronike, iz katerih si zvedel o preteklosti kraja, o vremenu in vetrovih, o obleki domačinov, o obrti in industriji, lovu in ribištvu. Laščanom pa je Ripšl poznan po svoji knjigi Kronika župnije sv. Miklavž nad Laškim, ki jo je prevedel, dopolnil in uredil Jože Maček in leta 2015 izdal pri Celjski Mohorjevi družbi. Prav iz Ripšlove kronike so člani Etno odbora pri Zvezi Možnar – takrat Jure Krašovec, Irena Mulej in Vlado Marot – črpali podatke za odrsko postavitev Ohceti po stari šegi, ki je danes ena izmed resnično pristnih prikazov starih poročnih šeg tega območja v drugi polovici 19. stoletja.

Ohcetne šege prikazujejo slovo neveste od doma, šranganje, snemanje venčka z nevestine glave, larmo (zbiranje darov za nevesto), ohcetne plese in prihod neveste na ženinov dom. Celoten prikaz je uro in pol trajajoča predstava, ki jo že leta vzorno prikazujejo folklornice in folklorniki Kulturnega društva Anton Tanc iz Marija Gradca in člani Kulturno umetniškega društva Šentrupert.

Tudi na letošnjem festivalu Laško Pivo in cvetje bo Ohcet po stari šegi prava! Kot 51. par bosta na skupno življenjsko pot stopila nevesta Nataša Padežnik in ženin Zvonko Vidic.

Vabljeni, da se pridružite veseli svatovščini!